Gyermek mondókák Himesházáról

A “Fißje, Fißje, tapp, tapp, tapp… Kinderreime aus Nimmesch” c. könyv borítója

Himesháza Német Önkormányzata megbízásából készítettem el a “Fißje, Fißje, tapp, tapp, tapp… Kinderreime aus Nimmesch” (Gyermek mondókák Himesházáról) c. mondókásfüzet illusztrációit, grafikáját.
A füzet olyan mondókák gyűjteménye, amik azokból az időkből származnak, amikor a családokban a német nyelvjárás még a hétköznapi nyelvet jelentette.
A szövegeket Krammné Mezei Anikó jegyezte le, írta át és állította össze.

Minden mondóka csoporthoz külön körvonalas illusztráció készült, amik kiszínezhetőek. A teljes oldalas rajzok mellett a füzet oldalait himesházi virágmotívumok díszítik.

Megrendelő:
Himesháza Német Önkormányzata
facebook.com/Német-Önkormányzat-Himesháza

Készült: 2021.


Az alábbi galériában található több kép is a mondókás füzetről:

Gyermek mondókák Himesházáról részletei…

Német népdalok harmonikára

“Du, du liegst mir im Herzen…” – német népdalok harmonikára – borító

Egy igazán különleges projekthez készíthettem illusztrációkat nemrég. Kéméndi Tamás német, sváb népdalokat gyűjtött össze és ezeket harmonikára hangszerelte. Így állt össze ez a kb. 100 dalt tartalmazó kottafüzet, amihez hanganyag is készült.
Minden dal meghallgatható Kéméndi Tamás előadásában a füzethez tartozó CD mellékleten, és QR kóddal elérhető online formában is.
Nagyon büszke vagyok rá, hogy a füzet illusztrációit és grafikai feladatait Tamás rám bízta. A színes borítón kívül 5 teljes oldalas és 6 fél oldalas fekete fehér rajz található a füzetben, illetve minden oldal sváb ihletésű virágos motívumokkal lett díszítve.
Nagyon élveztem ezeknek a képeknek a megrajzolását, és az egész közös munkafolyamatot.
A füzet Kéméndi Tamástól vásárolható meg.

Megrendelő:
Baranya Megyei Harmonikásokért Egyesület – Kéméndi Tamás
www.kemenditamas.com
www.facebook.com/kemenditamasharmonikamuveszuj

Készült: 2021.

Német népdalok harmonikára részletei…

Az ország első német nemzetiségi tanösvénye Sombereken

A sombereki német nemzetiségi tanösvény egyik állomása

Mindig nagyon különleges érzés valami új, és hagyományteremtő kezdeményezés részesének lenni. Az ország első német nemzetiségi tanösvényét 2016-ban avatták fel Sombereken. Azóta több tanösvény is elkészült, és nagyon büszke vagyok rá, hogy a legtöbb alkalommal én is részt vehettem a munkában.
A sombereki német nemzetiségi tanösvényen végighaladva interaktív táblák segítségével a falu nemzetiségi összetételét, a helyi németség történetét ismerhetjük meg.

A sombereki tanösvény nemcsak azért különleges számomra, mert ez volt a legelső, hanem azért is, mert a táblák grafikáján kívül a falu életében fontos szerepet betöltő költők portréit is megrajzolhattam.

Az ország első német nemzetiségi tanösvénye Sombereken részletei…